Föreställningen

Om föreställningen

Sångsvanen & Koltrasten är ett sagohistoriskt dansverk som skildrar ljusa och mörka stunder ur äldre sverigefinnars verkliga liv. Sångsvanen är nationalfågel i Finland och koltrasten är nationalfågel i Sverige, båda är migrant fåglar.

Genom dans, nykomponerad musik, poesi och en fotoutställning med intervjuer lyfter föreställningen fram äldre sverigefinnars livsberättelser, med frågor om bland annat identitet, tvåspråkighet, förväntningar och drömmar. 

Stolta halvfinskan Lina Lundin har skapat ett nytt danssolo med finsk svensk anknytning. Hon har träffat sverigefinnar och samtalat med dem på finska äldreboenden och på olika finska föreningar, samt i bastun- finnarnas heligaste rum! ”Det man inte gör i kyrkan gör man heller inte i bastun.”  Hon har fått träffa finska krigsbarn som kom hit under 40-talet, krigsveteraner, de som flyttade hit för att arbeta på 50, 60, 70-talet, samt de som sökte äventyr i ett annat land. De flesta återvände aldrig hem!

Dåtid möter nutid och verklighet möter saga! Det blir stämningsfullt, allvarligt och lekfullt i en modern danstappning. En föreställning som berör.

Målgrupp & spelplatser

Föreställningen vill nå ut till alla nationaliteter och åldrar då föreställningens tematik berör de flesta. Föreställningen riktar sig till minoritetsgruppen sverigefinnar och till alla som bor och arbetar på äldreboenden, samt till de som besöker öppna träffpunkter för äldre och seniorer. Den är perfekt för Kultur i Vården och kan spelas på offentliga platser såsom t ex. konsthallar och bibliotek, samt passar fint i en bygdegård och på scen.

Rörelseverkstad, fotoutställning & samtal

Efter föreställningen följer en sittande rörelseverkstad speciellt utformad för en äldre publik där vi bl a kommer att kliva in i bastun. Den kommer att öppna upp sinnena och minnena med mycket glädje och lekfullhet!

Fotoutställningen kan ses på olika vis beroende på spelplats och publik. På en offentlig spelplats ses den som en utställning. På äldreboenden kan den placeras på fikabordet, så tar vi en kopp kaffe samtidigt som vi tittar och pratar om fotona. Fotona öppnar upp för minnen och samtal och kanske  delar vi med oss av vår egna livsberättelse med varandra!

Fotoutställningen med intervjutexter kan stå för sig själv på flera olika platser samtidigt under en längre tid.